Att isolera golven med lösullsisolering är en effektiv, tidsbesparande och miljöpositiv metod. I dagens miljömedvetna samhälle finns det inget bättre sätt att värna om miljön än sparad energi. Men, det är viktigt att lösullsisoleringen utförs på ett korrekt sätt och att lösullsentreprenören följer gällande branschregler för isolering av golv.
Huvudegenskapen hos ett isolerande material är dess dåliga värmeledningsförmåga. Detta mäts i watt per meter Kelvin (W/mK). Det kallas vanligtvis för lambda-värdet (λ). Ju lägre lambdavärde isoleringen får desto sämre blir värmeledningsförmågan. Det innebär i slutändan desto bättre isoleringsförmåga.
Isoleringen av golven ska vara skarvfria och måste utföras på ett säkert och beprövat sätt, helst till ett lambdavärde mellan 0,042 och 0,034.
Det finns olika metoder när man isolerar golv och golvbjälklag. Antingen sprutar vi in lösullsisoleringen från ovansidan när bjälklaget är öppet. Alternativ två är att vi isolerar golvet underifrån. Den metod som används beror på hur byggprocessen ser ut på arbetsplatsen. Om man behöver lägga golven på plats för att vinna tid i byggprocessen så löser vi problemet genom att isolera från undersidan.
Att isolera golv med lösull är en snabb och effektiv metod utan spill. En stor fördel är att man inte behöver hantera och förvara skrymmande isoleringsbalar. Arbetet blir mycket positivt när det gäller arbetsmiljön genom att man vid installationen kan minimera damm och spill.